Fluviul Amazon - Stiati ca...?

In jos

Fluviul Amazon - Stiati ca...?

Mesaj  LegolasS •̪̀●́ la data de Sam Dec 25, 2010 11:24 am

Amazonul este fluviul cu cel mai mare debit hidrografic din lume, care înregistrează la vărsare în estuarul său valoarea de 219,000 m³/s, respectiv fluviul cu cel mai extins bazin hidrografic din lume (6,915,000 km²), acoperind cinci țări ale Americii de Sud: Brazilia (62.4%), Peru (16.3%), Bolivia (12.0%), Columbia (6.3%) și Ecuador (2.1%). Fluviul Amazon, la fel ca Dunărea, curge de la vest spre est, paralel cu Ecuatorul.
Amazonul ocupă locul doi în lume, după Nil, în lungime, dar este cel mai mare curs de apă dulce al Terrei datorită a 2 caracteristici de bază debitul de apă și suprafața bazinului hidrografic.
Izvoarele Amazonului se găsesc în masivul peruan Nevado Mismi, la 175 km de Oceanul Pacific, la 190 km nord-vest de lacul Titicaca și la 110 km nord de orașul peruan Arequipa, găsindu-se pe râul Apurimac, care este afluentul lui Ucayali, care la rândul său este afluent al Amazonului. Determinarea izvoarelui marelui fluviu au fost fost stabilite în 1971 de către expediția condusă de Loren McIntyre și confirmate de alte surse, printre care se pot menționa National Geographic.
Se poate menționa că descoperirea izvoarelui Amazonului se făcea după 471 de ani de când spaniolul Vicente Yanez Pinzon descoperise, în 1500, gura fluviului ale cărui ape transformau porțiunea alăturată Oceanului Atlantic într-o Mar Dolce (Marea Dulce).


Sarbatori fericite!
avatar
LegolasS •̪̀●́
Administrator
Administrator

Mesaje : 70
Data de inscriere : 23/12/2010
Varsta : 21
Localizare : FrozenWorld ;x

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum